Nem kell táplálkozási szakguruvá válnod ahhoz, hogy megreformáld gyermeked étkezését.
Nem kell rengeteg időt és energiát fektetned abba, hogy megtanuld mikor mit, mennyit és milyen formában ehet.
Nem kell agyalnod azon sem, hogy vajon mindent megkap-e amire szüksége van.
Egy dolgot kell csak tenned, kövesd, amit mondok és garantált a siker!

Hidd el TUDOM...
Tudom, hogy nincs időd! Tudom, hogy a napi teendők, munka, háztartás, gyerekek, férj, szülők és még minden más is Rád szakad. Örülsz, ha valamit összevágsz az éppen soron következő étkezésre, ha lehet minél gyorsabban. Ebbe már nem fér bele, hogy tudatosan figyelj arra, hogy az adott étel mennyire megfelelő számotokra. A jó hír, hogy ez nem is a Te feladatod, ezért vagy itt az oldalon. Ezt én leveszem a válladról. De ahhoz, hogy ez működjön, meg kell értened valamit:

Az evés nem csak arról szól, hogy csillapítsuk az éhséget!

Tudom, hogy ez hülyén hangzik, de az igazság tényleg az, hogy ettől az alapszükséglettől jóval túlmutat.
Hajlamosak vagyunk elfelejteni a mindennapok nagy rohanásában vagy igazán sosem helyeztünk arra hangsúlyt, hogy mit, mennyit, mikor eszünk és iszunk. Azt a legtöbben tudják, hogy naponta többször kell enni, a legjobb, ha napi 5 alkalommal. A gyerekeknél talán ez még csak csak meg is valósul, de ezen kívűl nem sok minden.

Testünk a tőle telhető legjobban igyekszik szolgálni minket. Törekszik az egészség fenntartására, de csak abból tud gazdálkodni, amit megadunk neki. Hiába várjuk el a tökéletes működést, ha ehhez nem támogatjuk meg. Ezt a gondolatot kell elültetned magadban jó alaposan , hogy stabil és erős gyökeret verjen és ezt a szemléletet kell kántálnod a gyermekednek is, hogy egy életre rögzülni tudjon.

AKKOR SZÁMÍTHATOK A TESTEMRE, HA MEGADOK NEKI MINDENT, AMIRE SZÜKSÉGE VAN! - És még mielőtt a kiskapukat keresnéd: a csokira, chipszre, cukorkára stb. a testnek nincs szüksége, bármit is próbálnak elhitetni a gondolataid :)

Te már saját magadon láthatod, hogy a rossz étkezési és életmód mintákat nem magunktól találtuk ki. Ezt láttuk otthon, a nagyinál, a barátoknál, azaz a legtöbb helyen, nem volt választás, csak ezt hozhattuk magunkkal. Ehhez még hozzátársul a mozgásszegény életmód.

Mert a legtöbb helyre kocsival vagy tömegközlekedéssel megyünk,
mert a vásárlást akár intézhetjük otthonról is,
mert irgalmatlan mennyiségű időt töltünk ülve a számítógép, a tv, az okostelefonok és tabletek előtt, mi is és a gyerekeink is és ez egyre csak rosszabb lesz.

Megváltozott a világ, észre kell venned!

Ha nem akarod, hogy a gyereke(i)d már tizenéves korától kezdve orvosról-orvosra járjon az egészségtelen életmód okozta betegségek miatt, akkor változtass mielőbb.

Kezdd ezekkel:

Fontos és betartandó alapszabályok:

Sokkal több nyers zöldséget és gyümölcsöt kell adnod a gyermekednek!


Szerencsére ez csak leegyszerűsíti és nem bonyolítja a bevásárlást és az étkezések összeállítását.

Miért fontos ez?
Mert a legértékesebb tápanyagok a szervezet számára a nyers zöldségek, gyümölcsök, feldolgozatlan élelmiszerek. Minél inkább hozzájuk nyúlsz, annál inkább csökken az értékük és más lesz a hatásuk a szervezetre. Tehát törekedj arra, hogy a zöldségekből és a gyümölcsökből legtöbbször nyersen fogyasszon gyermeked. Ha főzöd vagy párolod, akkor vedd ki előbb, nem kell szétfőzni, hadd roppanjon. Minél jobban szétfőzöd annál kevésbé értékes.

Feldolgozatlan?

Ezt akkor úgy értsem, hogy tépjük a búzakalászt és azt rágcsáljuk kenyér helyett? Az ötlet nem rossz, de a viccet tegyük félre. Hogy értsd miről beszélek, itt a egy példa:
A fehér kenyér ugyebár fehér lisztből készül, a fehér liszt sokkal jobban feldolgozott, mint a teljes kiőrlésű. Ebből adódóan sokkal könnyebben alakul cukorrá a szervezetben, ami az egészség és az elhízás szempontjából nem szerencsés.
Nagyon sok alternatíva van ma már, hogy ne kelljen fehérlisztet használnod. Ez a kijelentésem érthetően rögtön maga után vonja a következő kérdésedet:
Oké, ha nem fehér liszt, akkor mit használjak és hol szerezzem be?

Nézd csak! Itt találod a választ! >>>

Hidd el jó anya vagy csak mert nem tömöd édeséggel!
De, ennek ellnére, ne tiltsd neki az édességet!

Mi emberek már csak úgy működünk, hogy ami meg van tiltva az még vonzóbb. Ezért jobb ha néha engeded.

De vigyázz ez nem azt jelenti, hogy bármikor és bármennyit ehet.
Persze az lenne a legjobb, ha nem enne, de ezt egyik napról a másikra nem lehet elérni. Korlátozd be keményen! Dél körül a legjobb a szénhidrát felhasználás, így ebéd után ehet egy kicsit de csak hétvégén és utána kötelező mozgásos program legyen, minimum egy óra. ( ( Mennyi a kicsi? Hát ennyi...)
Hétköznap pedig legyen otthon olyan nassolnivaló, ami egészséges és bátran eheti még az új életmód keretei között is.
Egészséges nassolnivalók >>>

- Inni, inni, inni KELL! Ebben zéró tolerancia. Itt kell nagyon résen lenned, mert az a tapasztalatom, hogy a gyerekeknél a súlyproblémák és az elhízás mögött sokkal inkább a cukros üdítők állnak a háttérben, mint az elfogyasztott élelmiszerek. Persze, ez nem minden esetben van így, de őrületes mennyiségű cukrot tartalmaznak az üdítők legyen az 100 %-os gyümölcslé vagy ízesített víz, a szörpökről, szénsavasüdítőkről, jeges teákról nem beszélve. Erre van egy nagyon jó megoldás! Ha nincs otthon, nem tud ilyeneket inni. (oké, de nehogy azt hidd, hogy megissza a vizet. Ilyenkor mi van? – (
Sok-sok trükk, nézd csak meg!) 😉)

- Hagyj időt magadnak a tanulásra, ne add fel csak mert lehetetlen vállalkozásnak tűnik! Nem véletlenül az a cikk címe, ami. Ebbe bele kell rázódni, de sokkal könnyebb, mint elsőre látszik. Rá kell szánnod kezdetben a vásárlásra egy kicsit több időt, meg kell tanulnod úgy vásárolni, hogy nézed a termékek összetételét és tápanyagtartalmát. De a jó hír, hogy ez csak néhány alkalommal macerás, mert gyorsan rutinná válik, hogy miket pakolsz be a kosárba. Nekem ehhez nem volt segítségem, így magam tapasztaltam ki, mit honnan kell beszerezni, de neked ez könnyen fog menni, mert összeszedtem neked. Nézd csak!