Nem engedheted, hogy ez legyen a vége!
Édesanyaként pontosan tudom, hogy egy anya életében nincs fontosabb a gyermekénél. Kifejezetten az anyákban van meg az a képesség, hogy a legeslegelső helyre rangsorolja gyermekét. Az egészben az a legszebb, hogy ez nem valami komoly megerőltetés számunkra, hanem magától adódó természetes dolog. Hiszen, ha Ő jól van, mi is jól vagyunk, ha beteg, szomorú, kedvetlen mi sem vagyunk a toppon. Ha a gyermekünkről van szó nem ismerünk lehetetlent, addig ügyeskedünk, addig agyalunk egy problémán, míg meg nem találjuk a megoldást legyen szó bármiről is.

Ezért pontosan tudom, hogy mit jelent Neked gyermeked testi, lelki egészsége, ahogyan azt is, hogy minden tőled telhetőt megteszel azért, hogy megóvd őt bármely veszélytől, ami csak leselkedik rá. Ebben a cikkeben szeretném felhívni figyelmedet egy nagyon is valós veszélyre, amiről tudnod kell, hogy időben megakadályozhasd a kialakulást.

II. típusú cukorbetegség – Esélyt se adj neki!

Az elhízás komoly megterhelést jelent a szervezet számára, számtalan egészségügyi probléma kialakulásának melegágya. Többek között a II. típusú cukorbetegségé, amely különösen nagy veszélyeket rejteget gyermeked számára. Ez a betegség néhány évtizeddel ezelőtt még egyáltalán nem létezett gyermekkorban, sajnos ma már nagyon más a helyzet. Évről évre nő a II. típusú cukorbetegséggel diagnosztizált gyermekek száma. Ennek az emelkedésnek az okát az orvosok a helytelen táplálkozásban és a mozgásszegény életmódban látják. Elsősorban túlsúlyos gyermekeknél alakul ki ez a betegség, így a túlsúllyal élő gyermekek veszélyeztett csoportba tartoznak ebből a szempontból.

Alattomos betegségről van szó, mert gyermekek esetében sokszor évekig is rejtve maradhat, miközben a háttérben már zajlanak az egészséget károsító folyamatok.

Ezekre figyelj nagyon, hogy megelőzd:
- gyerekeknél akár már 5 kg súlytöbblet is kockázatot jelenthet, ezért rendszeresen ellenőrizd a súlyát
- ne hagyd, hogy ellustuljon, rendszeresen mozogjon minden nap legalább 1 órát
- aktív napirendje legyen, ne legyenek több órás „üresjáratok”, amikor kontrollálatlanul azt csinálhat, amit akar
- jelentősen korlátozd, az okos „kütyük” használatát, szabályozd be, hogy mennyi időt tölthet tv, számítógép, tablet, okos teló stb. előtt
- egészséges és változatos étrendje legyen
- ha túlsúlyos vagy kövér mielőbb kezdjetek ezen változtatni