Napi egy óra sport! Te most hülyéskedsz???

Oké, még mielőtt kiakadnál, a sportot javítom aktív testmozgásra, de az időtartományt semmiképpen sem módosítom.

A mai gyerekek nagyon el vannak kényelmesedve, borzasztó keveset mozognak, ami kifejezetten káros a testi és szellemi fejlődésükre.

Nehéz helyzet ez, a technikai fejlődésnek köszönhetően egyre szívesebben vannak a lakásban, a házban, ahelyett, hogy a kertben vagy a szabadban töltenék a szabadidejük nagy részét.

Kifogások, magyarázatok mindig vannak:

- de hát épp most megy a kedvenc mesém (ezt képes akár 1 órán keresztül is elképesztő komolysággal állítani)
- vagy még nem játszottam le a beígért játékidőmet (amit persze az „anya még 5 percet” és a „még nem fejeztem be ezt a pályát” kombóval a lehető legjobban kihúznak)
- vagy ép most nincs kedvem kimenni (fáradt vagyok és inkább alszom, vagy valami kényelmes elfoglaltságot keresek, mondjuk az okos telefonomon).

És bizony, ha ezek a rendkívül fontos programok meggátolják a szabadtéri mozgást, akkor nincs mit tenni!

A gyerek nem akarja! Nehogy már erőltessük!

ÉBRESZTŐ!

Állj a sarkadra!

Nincs demokrácia! Egy családban nincs demokrácia, illetve átfogalmazom egy szülő-gyerek kapcsolatban nincs demokrácia! És, nyugi! ettől még nem leszel zsarnok!

Tekintettel lehetsz egy csomó mindenre:
arra pl., hogy melyik polóját veszi fel
vagy, hogy ma vagy csak hétvégén pakol össze a szobájában
vagy, hogy beledobja-e a szennyest a szennyestartóba vagy sem
és még egy csomó minden másra.
Fölösleges mindenért macerálni, legyen olyan terülte az életének, amiben ő dönthet, mert szüksége van rá.

De, ami az egészségével kapcsolatos, abban nincs döntési joga.

Kit vonnak felelősségre, ha a gyermek elhanyagolt, kit kérnek számon, ha nem megfelelő a ruházata, kit hibáztatnak, ha ne megfelelően viselkedik? Na ugye!

Az egészségével, életével kapcsolatos kérdésekben Te vagy aki dönt, illetve neked kellene lenned!

Miért nem veszed át az irányítást?

Mitől félsz?

Vagy csak nagyon fárasztó?

Igen, az egyébként! Borzalmasan fárasztó az újabb és újabb csatákat megvívni, főleg úgy, ha még „ellendrukker” is van a csapatban, akitől rossz példát lát.

De MUSZÁJ!

Ha te nem teszel érte, senki más nem fog!

Nem kell, hogy minden nap tornáztasd egy órán át, de legalább heti kétszer járjon valami jó kis mozgásos sportra és itt most nem a sakkra gondolok. A többi napon meg egy óra aktív mozgást iktassatok be.
Lehet egy nagy séta, biciklizés, játék a kertben vagy játszótéren. Rosszabb időben játszóházban, ez például kiváló arra, hogy észre semmi veszi a nagy játszás közben, hogy csatakokban izzad a sok mászástól, szaladástól. Szuper jó még a kültéri ugráló, kutyasétáltatás, ha nincs kutya szerezzetek be egyet – na jó, ez persze csak vicc - tulajdonképpen bármi, ami nem a tv vagy gép előtti punnyadásról szól.

Tudom, hogy macera, mert örülsz, hogy éppen hazaestél a melóból, még ott a háztartás, a főzés, a házi feladat és akkor még szórakoztasd is a gyereket. De sokkal kevésbé macerás, mint egy beteg gyermeket ápolni és orvostól orvosig hordozni, összeszorult szívvel nézni, ahogy szenved, miközben megöl a lelkiismeret, hogy ez részben a te hibád.

Ezt nem szemrehányásként írom most Neked, és nem csak szakemberként, hanem anyaként. Egy olyan anyaként, aki szintén elfoglalt és örül, ha késő este végre leteszi a fenekét az ágyba. Nehéz, tényleg nehéz, de mindig arra gondolok, hogy inkább én „szenvedjem meg” és ne a gyerekeim.