Fogyásra tökéletesen alkalmas, de vajon egészséges mindenki számára?

Továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek az extrém alacsony szénhidráttartalmú diéták, amiknek betartásával valóban sok esetben jelentős fogyás érhető el. Az ilyen diéták lényege, hogy minimálisra csökkentik a szénhidrátbevitelt. Sokszor olyan ajánlásokkal, hogy erősen korlátozzuk a gyümölcs és a hüvelyes zöldségek fogyasztását, kerüljük a gabonák bevitelét és a zöldségek esetében inkább válasszuk az alacsonyabb cukortartalmúakat.
Ezek az étrendek a lecsökkentett szénhidrát mellett ahhoz, hogy a szervezet tápanyagigényét fedezzék, megnövelik a bevitt zsír és fehérje mennyiséget. Ez a felnőtteknél egy átmeneti időszakra még oké is lehet, de hosszútávon nekik sem nyerő, mert többek között olyan kellemetlenségekkel járhat, mint a fáradékonyság, ingerlékenység, rosszabb koncentráció, koleszterinszint emelkedés.

A gyerekekre nézve az ilyen típusú diéták kifejezetten károsak.

Szigorúan TILOS megvonni a gyermekektől teljesen a szénhidrátokat!!! Egészséges fejlődésükhöz elengedhetetlen szükségük van rájuk. Viszont az már egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szénhidrátot kapnak.

A szénhidrát az szénhidrát, miért nem mindegy, hogy milyen?

Nem akarlak nagyon szakmai részekkel untatni, de az fontos, hogy tudd miért nem mindegy, hogy milyen szénhidrátot kap a gyerkőc. A szénhidrátok esetében beszélhetünk gyors és lassú felszívódású szénhidrátokról. Mindkettőre szüksége van gyermekednek, csak nem mindegy milyen formában, milyen mennyiségben és mikor fogyasztja ezeket. Az egyszerű szénhidrátokat a szervezet könnyen alakítja cukorrá, ami gyors vércukorszint emelkedéshez vezet, míg az összetett esetében, minél bonyolultabb szerkezetű, annál nehezebben alakul át cukorrá, így lassabban emeli a vércukor szintet. A szervezet szempontjából az a legjobb, ha a vércukor szint egyenletes és normál értéken belüli. Egy jól megtervezett étrenddel, ez könnyedén tartható.

Könnyű ezt mondani! De imád enni és naná, hogy azokat szereti a legjobban, amik nagy jóindulattal sem mondhatóak fogyókúrásnak.

Semmi gond ezzel, még szerencse, hogy szeret jókat enni! Szó sem lehet koplalásról! Egy jól megtervezett és könnyedén betartható étrenddel változatos, egészséges és nagyon finom ételeket ehet. Nem kell lemondania a palacsintáról, fánkról és egyéb finomságokról sem. Ellenben ahhoz, hogy mindenféle ételt ehessen meg kell tanulnod, hogy mit miből kell készíteni, de ez sokkal egyyszerűbb, mint gondolnád.

Összefoglalva tehát, a gyermekek esetében (felnőttekében is egyébként) el kell felejteni az extrém alacsony szénhidráttartalmú diétát! Ellenben ahhoz, hogy fogyni tudjon egyáltalán nem mindegy milyen szénhidrátokat kap, a következő táblázatban láthatod, hogy mit lehet és mit nem:A megoldás nem az alacsony, hanem az ALACSONYABB MINŐSÉGI SZÉNHIDRÁTOT TARTALMAZÓ ÉTREND!

Mutass nekem ilyen recepteket! >>>